top of page

BIOGRAFI

Tensta Gospel Choir bildades 1996, som ett projekt med syftet att arbeta för integration mellan ungdomar från olika kulturer. Kören blev snabbt en blandad grupp människor från världens alla hörn, med olika bakgrunder och det gemensamma intresset för gospelmusiken. De flesta kom för att de ville vara med och sjunga, men några ungdomar kom bara för att lyssna och delta i gemenskapen.

 

Genom åren har kören haft flera betydelsefulla körledare, nya och gamla medlemmar har anslutit och återanslutit sig till kören, medan budskap och gemenskap har bestått. Kören deltar fortfarande varje månad vid församlingens gudstjänster i Tenstakyrkan, och har utöver detta mottagit stor uppskattning som artistgrupp på den svenska musikscenen. 

 

Sedan 2005 är Cedwin Sandanam konstnärlig ledare, dirigent och körledare för Tensta Gospel Choir. Han uppskattas mycket för sitt brinnande engagemang och unika ledarskapsstil. Cedwin var värd för Sommar i P1 i juli 2022 med ett otroligt fint och ärligt sommarprat.

Sommar & Vinter i P1 Cedwin Sandanam

2021 släpptes filmen Kören – En film om Tensta Gospel Choir. Regissören Amanda Pesikan följer med kören på en avgörande resa till Chicago, gospelns hemstad.

Kören- En film om Tensta Gospel Choir


2022 fick Tensta Gospel Choir motta Expressens musikpris ”Spelmannen” med motiveringen: ”Årets pristagare har i decennier skapat ett själarum för både individ och kollektiv. När stämmorna förenas i denna stjärnspäckade kulturinstitution får världen en självklar plats i Sverige.”

Det man sjunger ska komma från hjärtat

bottom of page